Stand van zaken rond aanpassing infrastructuur omgeving VDL Nedcar


De hoofddirectie van de VDL Groep en de directie van VDL Nedcar hebben in een bestuurlijk overleg met gedeputeerde Satijn aangeboden om samen toe te werken naar een beëindiging van de Anterieure Overeenkomst (AO), omdat er nog altijd geen sprake is van een nieuwe opdrachtgever voor de voormalige autofabriek. In deze overeenkomst hebben Provincie Limburg en VDL Nedcar eind 2020 diverse afspraken gemaakt over aanpassingen aan de infrastructuur in de omgeving van de fabriek.

VDL heeft aangegeven niet te verwachten dat zich de komende jaren nieuwe opdrachtgevers voor de grootschalige productie van auto’s zullen aandienen. Ook verwacht het bedrijf dat hun huidige en mogelijk toekomstige activiteiten niet zorgt voor meer verkeer en vervoer, zodat de beoogde aanpassingen aan de infrastructuur in de nabije toekomst overbodig zijn. VDL vindt het hierdoor niet reëel om de huidige ‘not yet go’ situatie te continueren en heeft aangeboden om samen met de Provincie Limburg toe te werken naar een beëindiging van de AO.

Provincie Limburg heeft waardering voor het feit dat het bedrijf zich blijft inspannen om nieuwe activiteiten te ontplooien, om daarmee nieuwe werkgelegenheid te creëren en een bijdrage te leveren aan het behoud van de maakindustrie in Limburg. Provincie Limburg zal zich inspannen om het bedrijf daar waar mogelijk bij die inspanningen te ondersteunen.

De komende tijd gaan Provincie Limburg en de directie van VDL Nedcar samen bekijken hoe de beëindiging van de AO vorm kan worden gegeven. Daarnaast zal worden gesproken over welke onderdelen en afspraken uit de AO in een nieuwe overeenkomst dienen te worden overgenomen. Denk hierbij aan afspraken over natuurcompensatie en de verrekening van kosten die in de voorbereiding van de aanpassing van de infrastructuur zijn gemaakt, en mogelijke zaken die aanvullend vastgelegd moeten worden.

Wanneer de AO precies beëindigd wordt, is niet bekend. Om tot een beëindiging te kunnen komen, zal er overeenstemming moeten worden bereikt over de voorwaarden. Wij informeren u via deze website, zodra er meer duidelijkheid is.

Op 20 augustus 2024 zijn Provinciale Staten door Gedeputeerde Satijn geïnformeerd over het voornemen van beëindiging van de AO via een mededeling portefeuillehouder. Deze kunt u nalezen via:

https://limburg.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Item/bcdcad06-d348-46ae-947e-7dc684254947